Strijken, doe jij het?

Een strijkijzer is een huishoudelijk gereedschap dat gebruikt wordt om textiel door middel van warmte en eventueel stoom glad te strijken. Het strijken heeft niet alleen een functie voor het mooi maken van textiel, maar het bevordert ook de hygiëne, doordat bacteriën door de hitte gedood worden.”

Wikipedia legt eenvoudig uit wat het nut is van deze vervelende taak. Ik moest het even opzoeken, want zelf zie ik het nut er niet van in. Ik ben hier in huis dat huishoudelijk gereedschap en haat het met een passie. Dan zou ik nog liever de stront van onze hond iedere dag categoriseren op stank, kleur en dichtheid.

Helaas, de propere wasmanden geraken niet vanzelf opgeplooid en netjes in de kast. Nee, eerst moet er gestreken worden. Aangezien dit geen taakje is dat ik aan mijn vriend kan doorschuiven, moet ik het zelf doen. *diepe, lange zucht*

‘Wie heeft ooit uitgevonden dat gekreukte kleren niet netjes zijn?’ denk ik vaak gefrustreerd wanneer ik achter de strijkplank sta met stoom op mijn bril waardoor ik niet eens zie wat ik aan het doen ben. ‘Sowieso ne kerel, ne hoge piet van hier of daar’.

Ik betwijfel dat het is uitgevonden door een vrouw. Die hebben jarenlang al genoeg werk gehad in het huishouden en het zou vreemd zijn als ze er zomaar, voor hun plezier, en nog zo’n taakje bij verzinnen.

Natuurlijk zijn er vrouwen (en mannen) genoeg die het leuk vinden om te strijken. Ik ken er een aantal en ze durven zelfs het woord ‘ontspannend’ te gebruiken. Wel, bij deze, jullie zijn altijd welkom bij mij thuis om te komen ‘ontspannen’. Ik lees wel een goed boek of luister naar wat muziek ondertussen.

Laatst stootte ik op ‘de grote strijkenquête’ en daaruit blijkt dat een kwart van de Belgen wél graag strijkt. In dat artikel worden ze de ‘strijklovers’ genoemd. Terwijl ruim 40% zich aansluit bij mijn mening ‘strijken suckt’. En die ‘gedwongen strijkers’ zoeken naar manieren om het strijken iets plezanter te maken.

52% kijkt TV tijdens het strijken.
Hoe doe je dat? Qua focus zou dat voor mij al geen goed plan zijn. En ik ga ervan uit dat jullie geen brildragers zijn. Tijdens het strijken zie ik nog maar amper welk kledingstuk er op de strijkplank ligt, laat staan dat ik ondertussen naar de tv kan kijken.

47% luistert naar muziek, my kind of peeps!
Mijn buren weten exact wanneer ik sta te strijken. De muziek galmt zo luid door de living, Tommorowland is er niets tegen. #sorrynotsorry

De overige 1% wordt niet meer vernoemd in de enquête, dus ik neem aan dat dat de mensen zijn die denken: ‘foert, met ullie strijken. Ik doe daar ni aan mee’.

Hoe dan ook.

Speciaal voor elk huishoudelijk gereedschap dat met tegenzin werkt, heb ik een megastrijkmix gemaakt!
Dus zet dat strijkijzer op, haal die wasmanden (die je al weken verstopt) tevoorschijn, dans met die strijkplank en overwin de mount everest van was, sneller dan je ooit voor mogelijk had gehouden!

Check de afspeellijst onderaan!

Allez, genoeg uitgesteld. Ik zal er eindelijk ook maar eens aan beginnen.

X,
Nienke

PS: Blijkt dat we de Egyptenaren mogen bedanken voor dit eeuwenoude ritueel. Zij zijn de eerste geweest die hun textiel probeerde glad te strijken met een zware steen. Ik had het kunnen denken, de uitslovers met hun piramides en strijkijzers.

over mij

Hoi, ik ben Nienke, genietend van de fleur van mijn leven en inwoner van de prachtige Kempen. Al 6 jaar ben ik samen met de liefde van mijn leven en nagel aan mijn doodskist. Ik hou van mijn koppige husky en mijn favoriete kleur is blauw. Ik ben een curieuzeneus die alles wil weten en mijn leven zit vol plottwists die zelfs ik niet zie aankomen.

En ik denk dan vaak ‘ik kan nu toch niet de enige zijn?’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: