Tijd

Leef in de tevreden tijd”

Ik heb een klok in huis.

Zo eentje met een grote wijzer, een kleine wijzer en een dunne wijzer. Er staan getallen op en tussen die getallen staan kleine streepjes. Wanneer het stil is in huis, hoor ik de klok zachtjes tikken…

Zo eentje waar ik DE tijd op kan aflezen. Die me verteld wanneer het tijd is om iets te doen. Eten, slapen, vertrekken,…

Deze klok schept orde in de chaos en brengt structuur in mijn dag. Deze klok zorgt ervoor dat anderen op mij kunnen rekenen. Deze klok zorgt ervoor dat ik precies weet wat me te doen of te wachten staat. Deze klok bewaakt mijn verleden en verhult mijn toekomst. Deze klok past zich niet aan, maar dirigeert met een standvastig ritme mijn leven.

Ik heb nog een klok in huis.

Zo eentje die er nét hetzelfde uitziet als de eerste.

Zo eentje waar ik EEN tijd op kan aflezen, maar die me niets met zekerheid verteld.

Deze klok doet haar eigen ding. Deze klok geeft bijna nooit de ‘juiste’ tijd aan, maar soms wel. ‘Deze klok is kapot’ zei mijn vriend.
‘Nee, deze klok doet exact wat ik nodig heb’ antwoordde ik.

Ze herinnert me eraan om naar mijn eigen gevoel te luisteren. Ik kijk te vaak naar de klok om te weten of het tijd is om te eten, terwijl ik gewoon kan voelen of ik honger heb. Ik kijk te vaak naar de klok om te weten of het tijd is om te gaan slapen, terwijl ik gewoon kan voelen of ik moe ben.

Ze doet me inzien dat tijd een gemaakt iets is, een afspraak onder de mensheid.

Ze staat soms dagen of weken stil. Terwijl de dunne wijzer koppig omhoog probeert te klimmen.
Soms ben ik net als dat dunne wijzertje en heb ik het gevoel om vast te zitten. Dan blijf ik blindelings verder ploeteren en doen wat er van mij verwacht wordt, zonder een stap vooruit te komen. Alsof iets – of alles en iedereen – me tegenwerkt. Op zo’n momenten herinnert ze me er aan dat het oké is om stil te blijven staan, om even een rustpauze in te lassen, voor onbepaalde duur.

Ze loopt soms voor, soms achter en soms precies ‘juist’.
Het is verwarrend en verrassend. Net zoals het leven, toch?

X,
Gussie

Ps: ik heb beide klokken nodig, maar de tweede is mijn favoriet. Misschien daarom dat ik een altijd-te-laat-komer ben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: